Zomerprojecten 2016

Hackfort
Na Hummelo ben ik verhuisd naar Landgoed Hackfort bij Vorden. Daar heb ik de Boomspiraal geïnstalleerd en samen met Hans Mellendijk een poëziepad gemaakt. Het poëziepad is echt goed. Het zijn staties langs een Ruysdael-achtige weide met jongvee, op de achtergrond kasteel Hackfort. Te zien tot 16 september

Kunstschouw op Schouwen Duiveland 2016
Voor deze Kunstschouw heb ik hard gewerkt. Ik heb er 10 beelden geëxposeerd waarvan de helft nieuw is. Zo’n luie donder als ik heeft een beetje druk nodig. Bij “De drie Wilgen” had ik een prachtige locatie om te exposeren. Twee heerlijke weken op een prachtig eiland. Heel veel lieve mensen ontmoet.

“nDrom”
“nDrom”is een jaarlijks Oerol-achtig festival op een landgoed in de Achterhoek. Het wordt georganiseerd door Hans Mellendijk en zijn trawanten van stichting “Eeuwig Erbarmen”. Er is theater, muziek en poëzie. Ad de Wit en ik deden een uitgebreide Originalmensch-aktion met een nieuwe tekst, een plastische spiraal, een honingaltaar en een engel. De Originalmensch is een verdere uitwerking van ideeën van Beuys die op zijn beurt geïnspireerd werd door Rudolf Steiner. Kunst is een soort wetenschap van de vrijheid. Geen verzameling van min of meer esthetische objecten.
Studenten die de wetenschap van de vrijheid bestuderen zijn Originalmensch.


Namaakmens oh schijnmens
Je moet alles weten, maar begrijpt niets
Bevrijd je gedachten

Namaakmens oh schijnmens
Je barst van de emoties maar voelt niets echt
Bevrijd je gevoelens

Namaakmens oh schijnmens
Je stikt haast in je plichten en doet nooit wat je werkelijk wilt
Bevrijd je daden

Namaakmens oh schijnmens
Je denkt dat je de echo bent van een nooit gehoorde oerknal
Terwijl je muziek bent

Namaakmens oh schijnmens
Je voelt je gevangen in bigdata
Terwijl je geschreven bent in de sterren

Namaakmens oh schijnmens
Je hebt jezelf verklaard tot tweebenig brein
Terwijl je liefde bent

Kunst zum Leben
Met Dries Olthof deed ik mee aan Kunst zum Leben. Iets dat het midden hield tussen een kunstmanifestatie en een kunstmarkt. Veel bijzondere mensen ontmoet, mooi weer gehad en mijn Duits opgehaald.

Verdwijnende kunst
Het zien ontstaan van een kunstwerk is boeiend, het zien verdwijnen ervan nog boeiender.