Hummelo, here we come

Hans Mellendijk declameert

De kunstroute Hummelo is een jaarlijks feestje voor natuur-, kunst- en poëzieliefhebbers.

Al een paar jaar ben ik medeorganisator van deze kunstroute op het prachtige landgoed Enghuizen. Dit jaar doen er 33 beeldend kunstenaars mee en ……een flink aantal dichters van het dichtgenootschap “De Omsmeders”. Kenmerken van de route: afwisselend en verrassend.

De route loopt van Pasen tot en met Pinksteren en start en eindigt bij de “Gouden Karper”

Kunst, natuur en “Gouden Karper” zijn onze drie succesfactoren.

Samen met Hans Mellendijk doe ik het project “Jachttrofeeën”. Landgoederen zijnde traditionele omgeving voor de jacht. Koppel dat gegeven aan de brede maatschappelijke discussie over de wenselijkheid of de verwerpelijkheid van jacht en je hebt een interessant spanningsveld. “De Omsmeders”en ik betreden dat spanningsveld. De poëzie wordt getoond tussen de geweien van 12 gouden hertenkoppen op monumentale beuken.

KwrE-Flyer’16A5-v.01S

Voor mijn eigen werk op de route ga ik terug naar de echte landart. Ik maak gebruik van natuurlijke materialen, waarmee ik een vorm toevoeg aan het landschap. En zoals dat bij me past zal dat een meditatieve vorm zijn: een spiraal. Grote houten blokken verbonden met koper. Het installeren gaat fysiek behoorlijk pittig zijn. Gelukkig wordt ik geassisteerd door Jonathan en Wicher. Leuk om met een zoon en een schoonzoon samen te werken en goed voor mijn rug ook.

modelletje Boomspiraal

Boomspiraal

Jachttrofee

JAAG OP MIJ

Het verschil tussen jager en prooi vervaagt
Ik ben de prooi die op de jager jaagt
Jaag dan, jaag op het beest in mij
Onze omhelzing maakt me vrij

Jan Opdam