September 2012

Wonderlijk, twee van mijn zonen hebben bloeiende internetbedrijven www.driebit.nl  en www.searchscience.nl , maar mij lukt het nauwelijks om mijn eigen website actueel te houden. Leef ik te sterk in het hier en nu of heb ik me te weinig met de digitale werkelijkheid verbonden. Ik hak liever hout, maak liever kunst.
Bij deze, eind zomer/begin herfst, toch even een update!

Éénwoordpoëzie

En éénwoordgedicht is een maximaal verdicht gedicht. Het is concentratie en convergentie. In één woord moet het gebeuren. Het éénwoordgedicht is per definitie een nieuw woord. Het kan zich nergens achter verstoppen. Het is poëzie op weg naar het scheppende woord dat het begin is van alles. De eerste éénwoordgedichten stammen van DADA. Later heeft o.a. Lothar Baumgarten er mooie dingen meegedaan. Het éénwoordgedicht leeft op het snijvlak van beeldende kunst en literatuur.
Mijn liefde voor het éénwoordgedicht heb ik dit voorjaar uitgewerkt tot een beeldende kunstproject voor de kunstwandelroute Hummelo. Ik heb dat samen gedaan met de dichters van ”de Omsmeders”. De Omsmeders zijn een dichtgenootschap verbonden aan het Poëziecentrum Nederland in de mooie boekenstad Bredevoort.
Éénwoordgedichten van “de Omsmeders” en van mijzelf heb ik vorm gegeven op ijzeren platen van 50 bij 80 centimeter. Een serie van negen éénwoordgedichten heb ik geëxposeerd op de kasteeltuinmuur van Landgoed Enghuizen in Hummelo en op het kasteeltuinfestival in Ruurlo.
Adelijke omgevingen die zeer goed bezocht worden.
Hans Mellendijk heeft ze prachtig gefotografeerd en er een lesbrief over geschreven gesubsidieerd door het Prins Bernardcultuurfonds. Dat is allemaal te vinden op http://enghuizerdialogen.blogspot.nl


Ik heb er nog een aantal in het atelier staan. Voor 150 euro zijn ze te koop.

Exposities

Lochem/Laren
Voor de tweede keer heb ik meegedaan met “Kunst in de Tent” bij schrijnwerker/kunstenaar René Bruns www.renebruns.nl . Dat was binnen het kader van een kunstmanifestatie in Lochem. Heel veel bezoekers, gemoedelijke sfeer, laagdrempelig.

De Volharding
Mijn favoriete expositieplek is molen de Volharding in Zeddam.
In het prachtige interieur van deze molen werkt mijn werk. Veel bezoekers, goed verkocht. De familie Waszkiewicz zijn aardige gastvrije mensen.

ARTVENTURE Doetinchem
In het Arboretum rondom “Ruimzicht” loopt tot eind september ARTVENTURE. Het is een Duits- Nederlandse beeldenexpositie, dit jaar voor het laatst georganiseerd door Joop Boersma vanuit het WEB. Joop bedankt!
Dit jaar staan/liggen/hangen er echt een paar toppers bij. Mijn eigen beeld, Zonnezuil, is behoorlijk monumentaal. Het materiaal dat ik gebruikt heb is gepolijst roestvrijstaal.
Het ding is 2,50 m hoog en staat de hele dag te spelen met het licht.
De constructie heb ik weer samengedaan met Peter Vree van IJzerbergh. Peter is echt een meester-lasser. Het alter-ego van Joep de Graaf, de dansende krokodil, gaf een scherpe analyse van de expo en mijn Zonnezuil.


zie: http://dedansvandekrokodil.blogspot.nl